Служебният министър Асен Василев пое щафетата от досегашният финансист №1 Кирил

...
Служебният министър Асен Василев пое щафетата от досегашният финансист №1 Кирил
Коментари Харесай

Възпитаник на Харвард прие властта в Министерството на финансите

Служебният министър Асен Василев пое щафетата от досегашният финансист №1 Кирил Ананиев. 

При предаването на властта Ананиев означи, че страната е в устойчиво финансово положение. Очерта й непосредствената задача пред своя правоприемник - приемането на план-сметката за предварителните избори, които ще се проведат на 11 юли.

Бившият министър на финансите от ГЕРБ разясни, че служебният кабинет би трябвало да утвърди разноските за идните избори най-късно 55 дни преди тях, което значи, че срокът е в понеделник. Разбра се също, че е пратил писма до всички ведомства със период до 13 май да си заявят настояванията.

Логично, една от тематиките при предаването на властта бе неслучилата се актуализация на бюджета. Въпреки апелите от депутати, президента и експертната общност кабинетът " Борисов 3 " отхвърли да внесе промени в Закона за държавния бюджет, до момента в който към момента имаше работещ парламент. 

" Отиващото си държавно управление изцеди хазната със противоречиви планове и безразборни предизборни харчове. Абдикира от отговорност и не внесе в Народното събрание актуализация на бюджета. Остави в най-трудния миг без финансова поддръжка пенсионерите, медиците и бизнеса ", подчертава президентът Румен Радев при представянето на служебното държавно управление

Бившият към този момент министър на финансите Кирил Ананиев разгласи, че оставя на наследника на поста Асен Василев добре изпълняващ се бюджет, който в края на април към момента е на остатък Той укори президента Румен Радев, че е оповестил надали не, че страната е във финансова рецесия и увери, че това не е по този начин като посочи данните за приходите, положението на фискалния запас и поетия досега дълг.

" Сутринта, за жалост, чух от президента изявление за това, че страната е в тежко финансово положение, надали не в рецесия. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че осъществяването на бюджета върви доста добре, приходите също ”, сподели Ананиев.

По думите на Ананиев всички заплащания, свързани с пандемията, са обезпечени до края на май, а актуализация на бюджета не е препоръчана, тъй като това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и също така не се правела за 3 дни, а е дълъг развой.

На собствен ред Асен Василев посочи, че той би направил дребна актуализация в името на това да се подсигурят и за идващите няколко месеца парите за противоепидемичните ограничения. Служебното държавно управление обаче няма такива пълномощия.

Според него всички заплащания, свързани с противоепидемичните ограничения, са обезпечени с пари от бюджета до края на май. От думите му се разбра, че възможното им продължение може да се случи единствено посредством преструктуриране на разходната част. Или както той се изрази: " би трябвало да се лишим от планувани към този момент разноски по други пера, или да повишим събираемостта на налозите ".

Като най-важна задача на служебния кабинет и финансовото министерство Василев дефинира обезпечаването на изборите, както и грижата за компаниите, самонаетите лица и жителите, които са в тежка обстановка след една година на финансова, икономическа и към този момент политическа рецесия.

" Ще разгадавам извънредно доста на сътрудниците в министерството. Отдавна знаем, че тук работят експерти. Това е едно от министерствата, които има най-добре квалифицирания състав ”, сподели още служебният министър на финансите.

Кой е Асен Василев

Асен Василев е приключил стопанска система в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е отчасти финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия вложител в Skype.

Съосновател и шеф е на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за стопански напредък и развиване, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и с Центъра за тактики и конкурентоспособност в Harvard Business School.

От 1999 година до 2004 година Асен Василев работи като съветник в Monitor Group в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в телекомуникационната промишленост, енергетиката, минното дело, застрахователната промишленост и в редица огромни производители на потребителски артикули.

Министър е на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР